Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Imádkozzunk együtt. Taizéi imák és énekek

1940 augusztusában — Európában tombol a II. világháború — az akkor 25 éves Roger testvér egyelőre egyedül telepszik le Taizé csaknem elnéptelenedett falujában. Egy férfiakból álló közösség létrehozásának gondolata foglalkoztatja, „a közösség parabolájá”-t, ősmintáját szeretné megvalósítani. Roger testvér menekülteket bújtat házában, főként a nácik által megszállt területekről menekülő zsidókat. Két esztendőt tölt Roger testvér a taizéi magányban, majd csatlakoznak hozzá első társai. 1949 húsvétján végérvényesen elkötelezik magukat a cölibátusban eltöltendő közösségi élet mellett. Évről évre újabb testvérek csatlakoznak a „,Communauté”-hoz, hogy az előkészület pár esztendeje után életreszólóan elkötelezzék magukat a közös életre. Manapság több mint nyolcvan szerzetestestvér él együtt, húsz ország fiai, katolikusok, illetve a különböző evangéliumi egyházak fiai. Egy részük Ázsia, Afrika, Latin- és Észak-Amerika szegényeinek életében osztozik, ahol kis testvéri közösségekben, úgynevezett fraternitásokban élnek. A közösség tagjai nem fogadnak el semmiféle adományt és nem halmoznak föl anyagi javakat. Saját munkájuk bevételéből tartják el magukat, s ebből támogatják a rászorulókat is.
1957-58 óta egyre több fiatal és kevésbé fiatal ember látogat Taizébe. Így talált egymásra a közös keresésben több százezer főként európai, de más kontinensekről érkezett fiatal is. Egész évben folynak a nemzetközi találkozók, vasárnaptól vasárnapig tartó egyhetes ritmusban. Lehetőséget kínálnak arra, hogy a hit forrásaihoz jussanak el az emberek, hogy keressék az imádság és a mindennapi élet egységét. A testvérek és Taizé vendégei naponta háromszor gyűlnek össze közös imádságra a Kiengesztelődés Templomában (1962-ben épült, miután a falu románkori kápolnája kicsinek bizonyult egy idő után).

A könyv két részből áll. Az első rész imákat tartalmaz (Elmélkedő és mindenki számára nyitott imádság; Zsoltárversek; Mária éneke (Magnificat); Olvasmányok; Csend; Könyörgések; Litániák; Záró imádság; Krisztussal a halálból a föltámadásra vezető úton). A második rész több mint hetven taizéi éneket tartalmaz kottával együtt.


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1988 | Oldalszám: 103 | Méret: 15x21 cm | Kötés: puha | Kiadó: Opus Mystici Corporis | Nyelv: magyar | Fájl méret: 4 MB |