Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Török Jenő: A titokzatos Krisztus keresztútja. Nagyheti elmélkedések

Ezt a kéziratos keresztutat Török Jenő paptestvéreinek állította össze. Eredetileg 1953 nagyböjtjében írta, amikor a kommunista hatóság véget vetett az ifjúság nevelésének. A cél: ha el is marad a szervezett, közösségi önképzés, legalább a szelleme, a lényeges magatartás foglaltassék írásba, szinte végrendeletként. Később, tizenöt év múltán, amikor az Opus Mystici Corporis kiadót megalapította Bécsben, közreadta ilyen szerény formában. A keresztút szövegét azután németül és franciául is elkészítette, különböző csoportok számára alkalmazva.
Ezeknek az elmélkedéseknek a kiindulópontja az a dogmatikai igazság, amely Szent Pál leveleiből központi gondolatként csendül ki: az Egyházban Krisztus misztikus, titokzatos módon tovább él. Mert az Egyház Krisztus titokzatos Testét alkotja, és „Krisztus a testnek, az Egyháznak a feje” (Kol 1,18). Nekünk pedig azt mondja Szent Pál: „Ti pedig Krisztus teste vagytok és egyenkint tagjai” (1Kor 12,27). Szent Ágoston merész kifejezése: „A Fő és a tagok az egész Krisztus!” A titokzatos Krisztus folytatja Jézus Krisztus földi életét, osztozik sorsában, tehát járja az Ő keresztútját is. Vannak táborhegyi órái is, de van Golgotája és Feltámadása is. A tagok osztoznak a Fő sorsában is – „Ha engem üldöznek, titeket is üldözni fognak” – de osztoznak egymás sorsában is, ha az egyik tag szenved valamit, együtt szenved vele valamennyi tag, vagy ha az egyik tag megdicsőül, együtt örvendez vele valamennyi tag.” (1Kor 12,26) E képes beszédben ne merőben csak hasonlatot lássunk mint a naturalista kor, hanem azt, ami; a hittitok realitását, amely ugyan homályos, titokzatos, de valós.
Az anyag lelőhelye a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltára, Török Jenő hagyatéka IV. 188, 1. doboz.


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1968 | Oldalszám: 64, [6] | Méret: 15x20 cm | Kötés: puha | Kiadó: Opus Mystici Corporis | Nyelv: magyar | Fájl méret: 5 MB |