Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Theodor Bovet: Így tudtad te is? Felvilágosítás fiúknak, lányoknak, 15 éves kortól

A könyv alcíme: „Felvilágosítás fiúknak, lányoknak, 15 éves kortól”. Az élet „dzsungelében” keresztényként utat kereső Olvasó serdülők, fiatalok számára írt könyvet tart kezében, amelyet a jól ismert szakértő és elkötelezett keresztény: Theodor Bovet írt a szerelemről, a kiegyensúlyozott családi élet előzményeiről.
A keresztény nevelő látja, ami időről-időre a magyar szakirodalomban is megfogalmazódik: a szexuális nevelés rossz irányban halad. Sok minden sugallhatja azt a fiatalok számára, hogy a szexualitás pusztán „technikai kérdés”. Annyian reklámozzák az önzést, a felelőtlen, pillanatnyi örömök hamis értékét, szemben a hűséggel és a kölcsönös elkötelezettséggel. Meggyőződésünk, hogy a szexualitás, házasság, család csak ezekre építhet tartós, harmonikus emberi kapcsolatot, feltéve, hogy mindezt valódi tartalommal töltjük meg.
A nevelőnek - ha tudatában van felelősségének - igénye, hogy ezekben a kérdésekben is hiteles ismereteket nyújtson és megadja a nélkülözhetetlen érzelmi és erkölcsi alapokat a rábízottaknak, akiket szerzetesként is az életre, a házasságra kell nevelnie, hiszen legtöbbjük számára ez végleges életformát, sőt élethivatást jelent.
A nevelő munkájához a segítséget éppen ebben a könyvben találja meg. Hiszen őszintén, ugyanakkor mégis tartózkodó tisztelettel ismerteti meg a fiatalokat a nemi élet jelenségeivel, kérdéseivel. A könyv legszebb és legértékesebb részei azok, amelyek azt mutatják be, hogy az emberi szexualitás lényege a szeretet, ennek a szeretetnek követelményei vannak, és lényeges eleme az egymással szemben érzett felelősség. A szeretet megköveteli, hogy ne csak a magam szemével lássam a dolgokat, hanem társam szemével is, elsősorban azt keressem, ami az ő számára igazán jó, és ennek a teljes emberi jónak a megvalósulásáért pillanatnyi érdekeimről is kész legyek lemondani.
Nagy értéke a könyvnek az, hogy nem tilalomfákat akar állítani, hanem a dolog lényegét akarja megismertetni, bízva abban, hogy ha a fiatalok megértik a szeretet nagyszerűségét, akkor öntudatos örömmel fogják vállalni a vele járó feladatokat és felelősséget is.
Erkölcsi értékekre nevelni csakis úgy lehet, ha a teljes erkölcsiségre nevelünk, amelyben minden összefügg: munkaerkölcs, közlekedési erkölcs, nemi erkölcs stb. Azzal a bizalommal adjuk ezt a könyvet a magyar keresztény fiatalok kezébe, hogy általa is meg tudjuk mutatni a Jézus Krisztusban megjelent teljes ember szépségét. „A bennünk sóhajtozó Szentlélek pedig, aki Isten tetszése szerint jár közben a szentekért” (Róm 8,26-27), világítson és erősítsen meg mindnyájunkat, hogy életünk megdicsőítse Istent, az Atyát és egymás boldogítására, üdvösségére lehessen.

A könyv tartalma:
I. Biológiai alapok
1. Néhány alapfogalom
2. Szexuális magatartásformák az állatoknál
3. Az emberi szexualitás
4. Feladatok és szervek
5. Terhesség és szülés
6. Az öröklésről
II. A szexualitás megélése
1. Az érés ideje
2. A nemiség fölébredése a serdülő fiúknál
3. A szexualitás fölébredése a leányoknál
4. Erosz és szex
5. Tévutak
III. A partnerség formái
1. Koncentrikus körök
2. Megtanulni a szeretetet
3. Nemi közösség
4. Mikor van értelme a teljes nemi kapcsolatnak?
5. Szabadon „nemet” mondani. A szeretetnek meg kell érnie
6. Szabadon „igent” mondani. Fogamzásgátlás
7. Házas és házasság nélküli állapot
8. Az ember emberré válásáról

Ugyanennek a könyvnek szöveges változata: http://www.ppek.hu/k532.htm

A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1985 | Oldalszám: 72 | Méret: 21x16 cm | Kötés: puha | Kiadó: Opus Mystici Corporis | Nyelv: magyar | Fájl méret: 24 MB |