Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Schnattner Szigfrid: Krisztus, Egyház, papság

Krisztus, Egyház és papság, három fogalom, három valóság, mely a legszorosabban együvé tartozik. Egyik a másik nélkül elképzelhetetlen. Krisztus, Egyház és Krisztus Egyházának papsága úgy tartozik össze, mint egybetartozik a templom, a templomban lévő szentségház és a szentségházban lakozó szentségi Üdvözítő. Csak erőszakkal és hamis mesterkéltséggel, gonosz fondorlattal lehet megbontani Krisztusnak, az Ő Egyházának és a krisztusi Egyház papságának hármas egységét, amely egyazon gyökérből táplálkozik, egy és ugyanazon tőről fakad, egy forrásból csörgedezik és úgy ölelkezik egymásba, mint az édesanya, a gyermek és a kettőjük szeretete.
Vagy nézzük: aranysárga, finom bor van egy kristálytiszta edényben; használható, élvezhető csak úgy lesz, ha van valaki, aki azt kiönti, kiosztja. Nos, az aranysárga finom bor jelentse Krisztust, a kristálytiszta edény, mely magába foglalja, jelképezze az Egyházat és aki ezt számunkra közvetíti, mintegy kiosztja: ez a krisztusi papság. Hiába van edény, ha nincsen abban tartalom. Hiába az edény a tartalmával együtt, ha nincs, aki azt kiöntse. A tartalom (Krisztus) mindig a legtökéletesebb, maga a mi Urunk és Istenünk; a tartalom foglalata Isten remek alkotása, Jézusnak titokzatos teste (az Egyház), és van, aki a tartalommal nekünk adja, nyújtja hozzánk, hozza, közli velünk (papság).

A könyv tartalma:
Krisztus kell, de Egyház nem (Mire tanít az Egyház?; Mire nevel az Egyház?)
Egyház kell, de a papság nem (A lelki hatalom kulcsa; És az állam…; Oltár, pap nélkül; Én téged feloldozlak…)
Krisztus rendelte a papságot (Az Egyház tisztikara; Emberek ők is…; Jézus szerepében; Pap ne politizáljon!; Csak a templomon kívül!)
Krisztus akarta az Egyházat (Az Egyház papok találmánya?; A viharban…; A Szeplőtelen Egyház)
Krisztus az örök Főpap (A golgotai áldozat; A Fő és a tagok)
Ki nekünk Krisztus? (Mi nekünk az Egyház?; Mi nekünk a papság?; Valami hiányzott…)

Ugyanennek a könyvnek szöveges változata: http://www.ppek.hu/k588.htm

A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1957 | Oldalszám: 30 | Méret: 15x11 cm | Kiadó: Opus Mystici Corporis | Sorozat: Világ világossága | Nyelv: magyar | Fájl méret: 1 MB |