Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Michael Laimer: Igen vagy nem, de hogyan? A születésszabályozás megengedett és meg nem engedett módjai

A II. Vatikáni Zsinat lelkiismereti kötelességgé tette a felelős családtervezést. Ugyanakkor a katolikus egyház Tanítóhivatala a legtöbb születésszabályozási módszert súlyos bűn terhe mellett tiltja. Az eredmény? Sokan évekig nem járulnak szentségekhez, mások (főleg nyugaton) semmibe veszik a problémát, nem csinálnak lelkiismereti kérdést belőle. Egyik sem megoldás.
A könyv részletesen tárgyalja a születésszabályozás, fogamzásgátlás különféle módszereit. Nem szűkíti le a kérdést pusztán erkölcsi problémává, hiszen a kis-család modell, a fehér ember szűkülő világának jellemző tünete nem csak morális kérdés, gyökerei sokkal mélyebbre nyúlnak. Jóllehet a szerző világos határt húz a megengedett és meg nem engedett módszerek közé, ki sem ejti ezt a szót: bűn. Nem akar a mindent-tudó szakember szerepében tündökölni, hanem minden szakkérdésben szakembert idéz. Mindig a pápák tanításával ismerteti a katolikus egyház álláspontját, ha pedig orvosi kérdésekről vagy jogi nehézségekről esik szó, akkor is világtekintélynek örvendő szakembereket, bizottságokat szólaltat meg. Nemcsak azokhoz szól, akik védekezni akarnak a gyermekáldás ellen, hanem azokhoz is, akik gyermeket szeretnének vállalni.
Világosan ismerteti a problémák napos és árnyas oldalát, ugyanakkor a legmegbízhatóbb katolikus álláspont felől sem hagy kételyt. Kortársaink számára, akik kizárólag a jóléti társadalom jövőjéért aggódnak, nyilván föltűnik, hogy a könyvben az emberről, mint nemzetgazdasági tényezőről szó sem esik. Ezzel is képviseli a pápák tanítása mögött meghúzódó alap-meggyőződést, ami a Tanítóhivatal nyilatkozatainak végső értelme: emberi életről nem szabad pragmatikusan gondolkodni. Emberélettel kapcsolatban soha nem jogos kérdés: megéri-e, hasznos-e, mire kell ez nekem! A gazdasági életben manapság egyre elkerülhetetlenebb a fogyasztói mentalitás. Azt azonban soha senki sem engedheti meg magának, hogy ezt az életszemléletet emberi kapcsolataira átvigye. Ez a meggyőződés készteti a pápákat arra, hogy a fogamzás első pillanatától védelmükbe vegyék az emberi életet.

A könyv két nagy része a meg nem engedett és a megengedett módot tárgyalja:
I. fejezet: A születésszabályozási meg nem engedett módjai
1. A magzatelhajtás
2. Sterilizálás (meddősítés)
3. A közösülés megszakítása
4. Mechanikus fogamzásgátló készítmények
5. Kémiai fogamzásgátlók
6. Fogamzásgátló tabletta
II. fejezet: A születésszabályozás megengedett módjai
A hosszú ideig tartó megtartóztatás
Időszakos önmegtartóztatás
Természetes fogamzásgátló módszerek
1. A naptár vagy Ogino-Knaus módszer; 2. A Hillebrand-féle hőmérsékletmódszer; 3. Peteéréses vagy Billings-módszer; 4. Önvizsgálati módszer (autopalpatio, önkitapintás) Rötzer szerint; 5. Az emberi száj nyálának minőségét vizsgáló módszer; 6. A természetes születésszabályozás módszereinek rövid összefoglalása az úgynevezett „szimpto-termál” módszerben


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1986 | Oldalszám: 124 | Méret: 20x12 cm | Kötés: puha | Kiadó: Opus Mystici Corporis | Nyelv: magyar | Fájl méret: 12 MB |