Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Jean Vanier: A közösség. A kiengesztelődés és ünneplés helye

Jean Vanier neve világszerte a közösség fogalmával kapcsolódott össze. Közössége nyomán alakultak közösségek azzal a céllal, hogy kezdeményezését folytassák. Ezek a nemcsak keresztényekből álló csoportok mindenkit befogadnak, aki elesett sorsa miatt nyilvánvalóan isteni üzenet közvetítője, még ha nem is vallásos, talán nincs is megkeresztelve. Mint Noé bárkája, válogatás nélkül befogadják és gondozzák a megváltásra szánt életet. Innen ered a mozgalom neve: Bárka (Arche).
Nem elmélet, hanem tapasztalat. Így jellemezhetnénk a könyvet, amelyet szerzője saját mozgalma közösségeinek írt. Nemcsak azt a 15 éves tapasztalatot gyűjtötte egybe, amely az alapítástól a könyv megírásáig eltelt, hanem bőségesen merít a katolikus egyház kétezer éves tapasztalatából is: idézi Szent Benedeket, Szent Bernátot, Loyolai Szent Ignácot éppúgy, mint korunk vallási nagyjait: Kalkuttai Teréz anyát, Roger testvért, a koncentrációs táborban megölt protestáns lelkészt, Bonhofeffert stb.
A könyv a közösség születését, fejlődését, esetleges feloszlását vitatja meg az olvasóval, egyúttal a vezető feladatait, az összejövetelek lefolyását, a közös ünnepeket is. A könyv nem annyira olvasmány, mint elmélkedési anyag. Vagy méginkább, baráti, közös megbeszélés alapja lehet. Apránként földolgozott jótanácsai a Bárka mozgalmon kívül is új lendületet adhatnak bármilyen más közösségnek: családoknak, társasházak lakóinak, szerzeteseknek, feladatokat teljesítő csoportoknak, énekkaroknak stb. A szerző mozgalma az egész világra kiterjed, tanácsai ezért általánosak és rugalmasak, így széles körben termékenyítően hatnak.

A könyv fejezetei:
1. Egy szív, egy lélek
2. Szövetséget kötünk
3. Születik, fejlődik, sodródik
4. Lelki erőforrások
5. A vezető és adományai
6. Befogadni és elfogadni
7. Összejöveteleink
8. Hétköznapok
9. Ünnepeink


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1986 | Oldalszám: 248 | Méret: 21x14 cm | Kötés: puha | Kiadó: Opus Mystici Corporis | Nyelv: magyar | Fájl méret: 13 MB |