Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Georg Geiger: Vándorúton járó egyház. Munkafüzet az Apostolok Cselekedetei második részéhez

„Az öröm és a reménység, a bánat és a szorongás” (II. Vatikáni zsinat) nemcsak a mai ember alapvető élménye. Ez a munkafüzet Lukács munkája, az Apostolok Cselekedetei nyomán részleteket emel ki Pál apostol életéből és működéséből, s ezzel bátorítani akar, hogy olyan emberi helyzetekben, mint például sikertelenség és siker; kritika és ötletgazdagság; összeütközés és egyetértés; búcsúzás; a nehézségek legyőzése és a célkitűzések megvalósítására irányuló törekvés az ilyen és hasonló helyzeteket ne tekintse senki tisztán személyes — egyéni ügyének, hanem közösségi feladatnak, amelyet néven kell nevezni, meg kell vitatni és meg kell oldani. Ha ez kisebb csoportok, bibliakörök, plébániai közösségek, iskolai osztályok keretében együttesen történik, akkor a résztvevők máris úgy tekinthetik magukat, mint vándorúton járó egyház. Megérezhetik ennek során, hogy szorosan egyek az első keresztényekkel, sőt magával Jézus Krisztussal.
Ennek megfelelően ezt a segédkönyvet mindazoknak ajánljuk, akik közösségben vagy egymagukban, hivatásszerűen vagy magánszorgalomból az Apostolok Cselekedeteivel foglalkoznak. Előzetes egzegétikai szaktudást nem föltételez: az a könyv használatával fokozatosan sajátítható el.
Ez a füzet „Az egyház kezdetei” című munkafüzet folytatása, mely jobbára Jeruzsálemben játszódik, és melynek Péter az emberi főszereplője. Itt Lukács érdeklődése elsősorban Pál működése felé fordul, és előtérbe kerül a (pogányok közti) misszió, a közösségek fennmaradása, a hit terjedése és megőrzése; a találkozás egyrészt a kritikával, tagadással, félreértéssel és üldözéssel, másrészt a kimagasló elkötelezettséggel.

Az elemzett szentírási részek:
Egyszerre megértek valamit (ApCsel 9,1–19, 22,1–16; 26,12–18)
Üldözötten, mégsem sikertelenül (ApCsel 13,1–52)
„A Szentlélek is, mi is…” (ApCsel 15,1–32)
Kritikus bibliakör (ApCsel 17,10–13)
Látogatóban értelmiségieknél (ApCsel 17,16–34)
Csak álcázott zsidók? (ApCsel 18,12–17)
Ütközés az ezüstműves iparosokkal (ApCsel 19,23–20,1)
Mi lesz, ha én már nem leszek? (ApCsel 20,17–38)
Hajó a nyílt tengeren (ApCsel 27, 1–44)
Célnál: egy utazás vége és kezdete (ApCsel 28,23–31)


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1983 | Oldalszám: 48, [1] | Méret: 17x23 cm | Kötés: puha | Kiadó: Opus Mystici Corporis | Sorozat: Munkafüzetek a Bibliához | Nyelv: magyar | Fájl méret: 3 MB |